Wednesday, November 26, 2008

İsveç'te monopoller

İsveç'e daha ayak basmadan bu ülkede içki satışının devlet kontrolünde olduğunu bi şekilde duymuştum. Burda geçirdiğim 3 küsür aydan sonra bu monopolizasyonun sadece içki de olmadığını keşfettim. Bu bölümde 3 adet monopolden bahsedeceğim. Bunlar ilaç,kumar ve içki monopolleri.Sırayla


Çok akıllıca bence. İlaç satan tek bir firma ve tamamen kontrol altında. Ülke çapında nöbetçi mağzaları veya size yakın mağzaları internet sitesinden bulabiliyorsunuz. Ayrıca eczaneye gitmeden alacağınız ilacı siteden arattırabiliyorsunuz.



İsveçin kumar monopolü.Varolması zaten doğal. Bu monopol hakkında çok bilgim yok sadece duydum.



Hayatımı en çok etkileyen monopol. Systembolaget denilen mağzalar zinciri günün sadece belli saatlerinde açık. Bunlar da genelde iş saatleri. Akşam kafama esti iki bira çakıyım dersen çakamazsın. Önceden bira çakımlarını planlaman gerekmekte. Hele hafta sonu daha da beter. Saat 2-3 gibi kapanıyo bu meret. Fakat genele bakarsak faydaları saymakla bitmez tabi.

İsveçin EU'ya dahil olması ile beraber bu tip monopollerin durumu tartışılmaya başladı. Çünkü teorik olarak bu monopoller tarafından satılan mal ve hizmetler istenilen bir avrupa ülkesinden de satın alınabiliyor. Özellikle içki monopolü systembolaget üzerinde tartışmalar yoğun. Neyse lafı uzatmıcam. Systembolaget bir sunum hazırlamış bu konuyla ilgili. İngilizce. İzlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Hem biçim hem içerik açısından çok başarılı. Ahanda link.

2 comments:

göker said...

aynen burda da durum öyle. burdakinin ismi Alko. normal marketlerde sadece bira ve cider satılabiliyo o da saat 21:00e kadar. yani market 22:00ye kadar açık olsa bile, saat dokuzda bira reyonunu kapatıyorlar. geri kalan bütün alkollü içkiler Alko'dan alınıyor.

ovgu said...

İtalya'da da gece 02:00'dan sonra barlar içki vermeyi kesiyor. Amaç alkol nedeniyle olan trafik kazalarını önlemekmiş. İtalyanların olayları çözmek için nasıl kural koyduğuna dair de iyi bir örnek.İşe yaramayan kurallar. Deneme-yanılma!

İtalyanlar bu kuralı kaldırmayı taahhüt eden bir parti olursa ona oy vereceğini söylüyordu seçimlerden önce. Yasak Prodi hükümetinden kalma. Kimse taahhüt etmedi.