Thursday, April 2, 2009

anti-korsan yasası

Dün itibari ile artık bir şirket, sahibi olduğu eserin İsveç sınırları içinde internetten kanunsuz olarak paylaşıldığını tespit eder ve bunu mahkemeye kanıtlarsa, mahkeme eseri kanunsuz paylaşanların ip bilgilerini o şirkete verebilecek. Bu yasa dün geçti. Artık son kale düştü diyebilirmiyiz bilmiyorum ama, bir gol daha attılar diyebiliriz. İşin ilginç tarafı, çok ilginç değil aslında ama dün İsveç genelindeki total internet trafiği %33 oranında azalmış. Korkmuşlar gariplerim. Zaten ülkenin %80 i illegal download yapıyor. İnanılmaz bir oran.

Ama özgürlük kendine akacak bir çatlak her zaman bulacaktır. Şimdi piratebay bazı formüller geliştirmiş. Tam olarak bilgi sahibi olmadığım için yazmıcam. Ama asıl bahsedeceğim şey başka bir formül. Yine Amerika'da yaşayan bir isveçli tarafından geliştirilen OneSwarm isimli p2p paylaşım programı. Bu program bildiğin torrent paylaşımı. Ama bir fark var. Kendi arkadaş listeni oluşturuyorsun, arkadaşlarının başka arkadaşları oluyor,onların başka arkadaşları diye gidiyor. kimin neyi paylaştığı veya indirdiği bunların ip bilgileri bu arkadaş network içinde bir şekilde karartılıyor. Detaylı bilgiyi sitelerinden alabilirsiniz. Önümüzdeki günlerde burda ve bütün dünyada çok yaygınlaşacak gibi bu program.
http://oneswarm.cs.washington.edu/

2 comments:

enola is gay said...

benim fransa'da kaldığım evdeki kadın download yabarım diye bana wireless'ın şifresini vermiodu. ip'den anlamayıp herşeyden korkanı da var.

monoppin verification şeysi, bana gelsin.

bop said...

bazen vallahi dediklerini anlamıyorum yani. bu arada oneswarm da hayvan buglı çıktı. tavsiye ettiğime bin pişmanım.